Mediet e themeluara nga korporatat ende janë duke pritur që Trump të trokas në ndonjë bankë

Xhim Naurekas

Gjërat asnjëherë të ndryshojnë- i bëjnë ato, ose i bëjnë ata? Në vitin 1974, kuptohet, ishte e pritshme që nëse Ricard Nikson do t`i bëhej impicment dhe të gjykohej në Senat, atëherë do të ishte një shans që disa Republikan do të votonin për ta larguar atë nga zyra, dhe kjo është arsyeja se pse Nikson dha dorëheqje kur fajësohej dhe gjykohej në Senat me një siguri të plotë.

Në vitin 2019, kuptohet se shumë pak njerëz i shohin gjasat që Senati i mbizotëruar nga Republikanët do të votonte ndonjëherë për ta hequr nga detyra Trump, pavarësisht akuzave që mund të fajësohej ai, edhe nëse troket në ndonjë bankë ose të qëllonte dike në Avenunë e Pestë.

Cfarë ka ndryshuar midis viteve 1974 dhe 2019? Transformimi më i madh ishte realizimi i ëndrrës së gjatë republikane – mbase e artikuluar për herë të parë në një memorandum të hartuar nga Roxher Ailes për Shtëpinë e Bardhë Nikson (Gawker, 6/30/11) – e një rrjeti të krahut të djathtë të medieve e që do të shikohej si një institucion mediatik armiqësor ndaj GOP: “Ai shmang censurimin, përparësitë dhe paragjykimet e zgjedhësve dhe shpërndarësve të lajmeve në rrjet,” premtoi propozimi i GOP TV i Ailes.

Ideja që krijimi i medieve ishte natyrshëm armiqësor me republikanët ishte kryesisht një mashtrim; gazetat miratuan Niksonin mbi sfiduesin demokrat, Xhorxh McXh qeveris 753 deri 56, në fund të fundit.

Mos shitja e politikave kryesore konservatore si motiv kryesor i tyre i ka bërë mediet e korporatave si një pengesë dhe për këtë arsye si një armik. Me këtë rast, Ailes ka punuar pa u lodhur për të krijuar një sistem paralel të medieve që do t`i shfaqte lajmet pasi që krahu i djathtë ka dëshiruar që kjo gjë të shihet. Gjërat duhet që të janë si titulli i një libri nga proteksionistja Ailes Rush Lumbauh.

Vlera themelore e Foks lajm, kabllori i lëshuar në përdorim nga Ailes në emër të mogulit të medieve të krahut të djathtë Rupert Murdok, është që t`i mësoje pikëpamjet konservatire për atë se asnjë fakt ose logjikë nuk mund që t`i detyroje ata për t`i besuar gjithçka që ata nuk duan të besojnë. Pjesa më e madhe se industria e duhanit dhe e karburanteve fosile krijuan fushat e tyre të studimeve pseudo-studimore ku pirja e duhanit nuk shkakton kancer të mushkërive dhe gazrat serë nuk ngrohin planetin, Foks krijon një univers paralel ku konservatorët janë gjithmonë viktima, kurrë zuzarë dhe ndonjë prova për të kundërtën është thjesht – siç thotë duke thënë  – “lajme të rreme”.

Themelimi i medieve të korporatave i kushtohet nocionit të veçantë të “objektivitetit” (FAIR.org, 7/20/12)— i cili, disi kundër intuitës, hedh poshtë idenë se ekziston një realitet objektiv që gazetarët mund ta përshkruajnë me kuptim, dhe në vend të kësaj kufizojnë rolin e reporterëve në përsëritjen e pretendimeve të bëra në lidhje me realitetin nga burime të ndryshme. Për çështje me rëndësi kombëtare, këto burime përbëhen kryesisht nga zyrtarë të fuqishëm qeveritarë, përfshirë përfaqësues të partisë më të madhe opozitare. Ky sistem lejon që realiteti siç përshkruhet në mediet më prestigjioze të përcaktohet nga udhëheqja e institucionit dypalësh – i cili doli të jetë një recetë e mirë për një klasë politike të qëndrueshme, të vetë-qëndrueshme (një propozim i politikës së të cilit mund të llogaritej për të mos kërcënuar fitimet e pronarëve të medieve ose sponsorëve).

I qëndrueshëm, domethënë, derisa njëra palë të kuptojë se sistemi i lejon ata të thonë çfarë të duan. Rritja e makinerisë së medieve të krahut të djathtë i dha mundësinë republikanëve të krijonin botën e tyre fantastike të vetë-shërbimit dhe rregullat e vendosjes qendrore do të thoshin që ai version bizar duhej të përfshihej në realitetin e konsensusit të medieve. Kur presidenti akuzohet për një krim, ai nuk ka nevojë të hedhë poshtë pretendimet, por thjeshtë duhet që ta paraqes një version të ngjarjeve në të cilat ai paraqitet si personi që lufton krimin dhe akuzuesin e tij ta paraqes si një tradhtar që punon në emër të një kabali në hije. Kjo gjë do të bëhej realiteti i padiskutueshëm i universit paralel të krahut të djathtë dhe një mundësi e re nga ana tjetër e ofruar nga shtypi qendror.

Përktheu dhe përshtati: Hamdi Nuhiju

Fair.org, 27.09.2019

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *